Oorzaken piraterij

Hoe is de piraterij bij Somalië ontstaan? Meerdere factoren spelen hierbij een rol. Deze factoren lichten we toe en aan het einde vertellen we hoe de piraterij door deze factoren op gang kwamen.
Geen regering
Vanaf de val van de dictator Siad Barre in 1991 zit Somalië zonder regering. Er zijn verschillende clans die oorlogen voeren met elkaar, maar ook zijn er oorlogen met andere landen, zoals bijvoorbeeld met Ethiopië. Er zijn nu al zo’n twintig jaar oorlogen in het land. 1,3 miljoen Somaliërs zijn hier nu voor op de vlucht. Er is veel onrust en er is niks meer van de overheid overgebleven, ook is er geen kustwacht meer.
Vissen bij Somalië
Er waren dus geen regering, overheid en kustwacht meer, waardoor buitenlandse vissers hun kans grepen. In de wateren voor de Somalische kust vind je veel tonijn. Ook zijn er veel garnalen, kreeften en andere zeedieren. Er waren jaarlijks tussen de 700 en 1000 vissersboten uit bijvoorbeeld China, Taiwan en Spanje die gebruik maakten van de onrustige situatie in Somalië. Dit bleek uit een onderzoek uit 2005. Deze Aziatische en Westerse vissers gebruiken grote trawlers. Hiermee visten ze de wateren helemaal leeg en was er geen vis meer over voor de Somalische vissers. ‘Als er niks gedaan wordt zal er spoedig geen vis meer over zijn in onze wateren’, volgens een lokale visser.
Nucleair en chemisch afval
Nadat de overheid gevallen was, werden de zeeën niet alleen leeg gevist, maar werden er ook grote hoeveelheden nucleair en chemisch afval in het water gedumpt. Dit werd door mysterieuze Europese schepen gedaan. De reden hiervoor is dat het wel vierhonderd keer goedkoper is dan het in Europa aan te bieden voor verwerking. De bevolking aan de kust van Somalië werd hierdoor ziek en begon er steeds meer last van te krijgen. Aan het begin moesten mensen overgeven, ze kregen vreemde uitslagen en kwamen kinderen mismaakt ter wereld. Door de tsunami in 2005 spoelden veel van deze illegaal gedumpte vaten aan op de kusten van Somalië. Mensen kregen ziekteverschijnselen die bij stralingssymptomen horen en er kwamen meer dan 300 mensen om.
Het meeste van dit afval is afkomstig van Europese fabrieken en ziekenhuizen, zij lieten het via de Italiaanse maffia goedkoop afvoeren. Toen Ahmedou Ould-Abdallah, de gezant van de VN voor Somalië, de vraag kreeg wat Europese overheden hieraan doen, zei hij: ‘Niks, helemaal niks, geen schoonmaakacties, geen compensatie zodat wij het zelf kunnen opruimen op een verantwoorde wijze en geen preventieve maatregelen, niks dus, helemaal niks’.
Lagere inkomsten
Er wordt per jaar meer dan 300 miljoen dollar aan vis uit de wateren voor de Somalische kust geroofd door de Aziatische en Europese schepen.
Hierdoor is de lokale bevolking één van hun grootste inkomstbronnen kwijt. Omdat Somalië de langste kustlijn heeft van heel Afrika, namelijk 3025 kilometer lang, is het vissen een belangrijke bron van inkomsten. Door het gebrek aan vis en geld in Somalië lijden veel inwoners honger. Er zijn op het moment 3 miljoen inwoners afhankelijk van voedselhulp.
Opkomst piraterij
Aan het begin kwam hierdoor de lokale kustbevolking in actie, met behulp van speedbootjes probeerden zij het leegvissen van hun wateren en het dumpen van nucleair en chemisch afval te stoppen. Ze noemden zichzelf de Vrijwillige Kustwacht van Somalië.
De Somaliërs moesten toch wel iets doen als anderen niet naar hun wilden luisteren. Ze hadden tenslotte ook geen regering die grote schepen kon straffen voor het vissen in hun wateren of de Somalische bevolking kon helpen met een andere oplossing.
De piraten verdienen nu ook veel meer, dan ze eerst deden. Ze moesten dan ook nog concurreren met andere vissers. Nu konden ze gewoon in een keer heel veel geld verdienen met het kapen van één schip. De piraten denken zelf overigens dat ze iets goeds doen voor hun volk, een Somalisch nieuwsblad heeft onder de bevolking een onderzoek gedaan om te kijken of de piraterij ook daadwerkelijk gesteund werd. Uit het onderzoek bleek dat 70% van de bevolking de piraten steunen in hun strijd tegen de trawlers die hun kusten leeg vissen en het illegaal dumpen van nucleair afval in hun wateren.
Deze spotprent leek ons toepasselijk bij de oorzaken van de piraterij in Somalië. Veel piraten waren vroeger vissers. Hun zeeën werden echter door grote schepen leeggevist en er werd afval in gedumpt, waardoor zij niet meer van visserij konden leven. Er ontstonden hongersnoden en de vissers werden arm. Hun enige uitweg was piraterij. Dat zie je op de spotprent goed. Je ziet een leeg bord, je ziet het droge onvruchtbare land en dan het skelet.
Maak jouw eigen website met JouwWeb