Gevolgen piraterij

Hoge kosten

Een van de grootste gevolgen van Piraterij is dat het vele landen per jaar excessief veel geld kost. In 2010 kostte de piraterij tussen de zeven en twaalf biljoen dollar. Er is een aantal redenen waarom de piraterij zoveel kost.

De Golf van Aden is een populaire route voor schepen die van de Middellandse zee naar de Indische Oceaan of andersom varen. In de wateren van de Golf van Aden zijn al veel schepen gekaapt of aangevallen door piraten. Sommige schepen kiezen er daarom voor om niet door de Golf van Aden te varen. Zij varen dan helemaal om Afrika heen, maar deze route duurt dan wel drie weken langer. Het kost die schepen dus ook drie weken extra aan olie, waardoor de olievoorraden van de wereld sneller worden opgebruikt. Verder moeten ze hun bemanning drie weken extra betalen en als je langer vaart worden de producten die je vervoert duurder. Je hebt dus bij deze andere route als voordeel dat je hoogstwaarschijnlijk geen last zal hebben van piraten, maar het kost dus wel uitermate veel geld. Andere schepen kiezen ervoor om het erop te wagen en varen toch door de Golf van Aden. Hier zitten weer andere voor- en nadelen aan. Je hebt als voordeel dat de route een stuk korter is, maar je loopt het risico op een aanval van Somalische piraten, die soms uit kan lopen op een kaping. Om dit te voorkomen doen schepen vaak het volgende. Ze varen harder, wat meer olie kost en wat er ook weer voor zorgt dat de olievoorraden sneller opgebruikt worden. Verder nemen ze soms ook persoonlijke beveiligers mee op hun schip. Zij varen dan mee op een schip, om het schip te beveiligen tegen piraten. Deze beveiligers zijn vooral op het schip om de mensen op het schip te beschermen. Ze zijn niet altijd bewapend en het zijn er vaak maar vier. Deze beveiligers zijn erg duur. Ook dit is een reden waarom piraterij veel geld kost. Bovendien kunnen schepen ondanks de beveiliging gekaapt worden, waarna er weer veel losgeld gevraagd wordt.

Wat verder voor hoge kosten zorgt, zijn de anti-piraterij missies en de hulp die schepen kunnen inschakelen bij een aanval van piraten. In 2014 voeren er 175 VPD’s (Vessel Protection Detachments) rond. Nederlandse schepen kunnen deze beveiligingsteams van de marine oproepen als ze bescherming nodig hebben. Deze teams kosten echter 5.000 euro per dag. Ook de maatregelen die schepen treffen om zich tegen piraten te beschermen zijn duur.

Het wordt steeds moeilijker om bemanningen te vinden voor schepen die door de Golf van Aden varen. Niemand wil meevaren op schepen die een groot risico lopen gekaapt te worden. Kapingen zijn namelijk erg traumatische gebeurtenissen. De bemanning wordt dus ook vaak meer betaald, omdat het geen gewilde baan is. Het is namelijk wel erg belangrijk dat de schepen gewoon blijven varen. Tussen de 80% en 90% van de wereldhandel gaat over zee. Het zou dus erg slecht zijn voor de wereldeconomie als er minder schepen zouden kunnen varen.

 

Risico op milieurampen

Het is niet het meest voor de hand liggende gevolg, maar piraterij verhoogt het risico op milieurampen. Piraten werden in de loop van de jaren steeds feller en agressiever. Hun wapens werden daarbij ook steeds groter en gevaarlijker. In plaats van messen, hebben ze tegenwoordig Kalasjnikovs, rakettenwerpers, bazooka’s, granaten en ga zo maar door. Als de piraten met bijvoorbeeld hun granaten de schepen weten te beschadigen, kan er olie gaan lekken of kunnen er dingen exploderen. Dit is heel schadelijk voor het zeemilieu.

 

 

Maritieme samenwerking

Omdat veel landen last hebben van piraterij, zijn er dus ook veel landen die er iets tegen willen doen, middels anti-piraterij missies. Een aantal van dit soort anti-piraterij missies zijn Operatie Atlanta, Operation Ocean Shield en Combined Task Force 150. Ze hebben als doel aanvallen van piraten af te laten nemen en dat is goed gelukt. In 2016 zijn er nauwelijks meer schepen gekaapt in de Golf van Aden.

 

Rijkdom en aanzien

Waar piraterij voor de westerse wereld en nog veel andere landen een groot probleem is, is het voor arme Somalische mensen de oplossing voor hun armoede. Een piraat kan veel geld verdienen met het kapen van een schip. Als de kaping goed gaat, de piraat niet gewond raakt en weer naar huis terugkeert, verandert hij van een arme boer in een rijke piraat. Dat geeft aanzien. Mensen kijken tegen een piraat op, omdat hij rijk is en dus bijvoorbeeld een auto en een goed huis kan kopen. Verder heeft een piraat het soms zelfs nog beter in de gevangenis, nadat hij opgepakt is. Piraten zijn namelijk meestal piraat geworden, omdat ze heel arm waren en geld wilden verdienen. In een gevangenis krijg je tenminste eten en heb je een dak boven je hoofd.

 

Agressie en onveiligheid

Onder de piraten is er soms ruzie en ze zijn dan ook agressief. Het gaat vaak om geld. Ze willen allemaal rijk worden en veel macht hebben. Dit kan voor ruzies zorgen, waardoor er nog weleens doden vallen onder de piraten. De meeste piraten hebben wapens. Als er veel mannen met wapens door een dorp lopen, creëert dit een onveilige sfeer. Dit is dus een negatief gevolg voor de Somaliërs.