Antipiraterij & Oplossingen
Sinds het begin van de Somalische burgeroorlog, die het begin van de jaren 90 startte, is er al piraterij. Pas sinds 2005 wordt het toenemende probleem echt erkend door bijvoorbeeld de International Maritime Organization en het Wereldvoedselprogramma. In 2008 heeft de veiligheidsraad van de VN resolutie 1838, door middel van een unanieme stemming, aangenomen, waarin alle landen worden opgeroepen de piraterij de bestrijden. Ook wordt er aangedrongen op bescherming en begeleiding van schepen. Vele schepen hebben tegenwoordig ook zelf voor bescherming gezorgd. Ze spannen bijvoorbeeld prikkeldraad over de reling, proberen door water te spuiten de piraten op afstand te houden en zorgen voor een ruimte aan boord waar de bemanning zich terug kan trekken als er piraten op het schip zijn weten te komen.
Atalanta
In 2008 is missie Atalanta gestart. Het doel van deze missie is het oppakken van piraten en daarmee het verminderen van de piraterij. Ondertussen zijn er elf schepen, één onderzeeër en drie verkenningsvliegtuigen onderdeel van de missie. Het gebied waar de missie plaatsvindt, is bij de Somalische kust, dus in het zuiden van de Rode Zee, in de Golf van Aden en in een deel van de Indische Oceaan. Er wordt samengewerkt met Combined Maritime Forces ( CMF )

Hier is te zien dat er zowel grote schepen, als kleine bootjes, als helikopters worden ingezet.
Atalanta is een Europese missie, waar onder anderen Engeland, Noorwegen en Nederland aan mee doen. Nederland neemt naast missie Atalanta, ook deel aan Ocean Shield; een missie van de NAVO. Bij Atalanta worden er patrouilles gevaren, in de hoop piraten op heterdaad te betrappen en schepen van bijvoorbeeld het Wereldvoedselprogramma worden begeleid gedurende hun reis door gebieden waar Somalische piraten zich bevinden. In augustus stuurde ook Nederland een schip naar de Somalische kust. Het schip, Tromp genaamd, zal zich tot en met december dit jaar zich in het water bij Somalië bevinden. Naast het voorkomen van kapingen door piraten, zal het schip ook smokkel en illegale visserij in de gaten houden. Het commando van de schepen ligt op dit moment ook in de handen van een Nederlander, namelijk René Luyckx. De missie heeft haar vruchten afgeworpen: in 2011 werden er 32 schepen gegijzeld met daarop in totaal 736 mensen. In zowel 2015 als 2016 zijn er geen schepen en/of mensen succesvol gegijzeld. Er zal binnenkort overlegd worden of de missie nog verlengd moet worden.

Drie schepen komen samen voor een overleg.
Wapens aan boord
Al zes jaar lang is er een discussie gaande over dit onderwerp. Momenteel mogen alleen mariniers aan boord van handelsschepen wapens bezitten. Dit houdt in dat de Koninklijke Marine aanwezig moet zijn. Er zitten een aantal nadelen aan: de mariniers worden in teams van elf ingezet, kleine schepen hebben geen plek om hen allemaal onder te brengen en dus kunnen zij niet beveiligd worden. Reders, eigenaren van meerdere schepen, zitten hierdoor in een moeilijk pakket: als zij ervoor kiezen om hun kleine schepen toch te laten varen, is de verzekering vaak niet bereid om dekking te betalen bij eventuele kapingen, maar als ze er dan voor kiezen om het schip niet te laten varen, maken ze geen winst, of zelfs verlies. Nederland is één van de weinige landen, die private beveiliging nog verbieden. Daarom hebben meerdere reders hun schepen al laten omvlaggen, wat inhoudt dat ze geregistreerd staan in een ander land, als ze dat doen, kunnen ze wel private beveiliging inhuren. Nederland loopt hierdoor veel belastingsopbrengsten mis. In 2014 is er al een wetsvoorstel gedaan wat betreft private beveiliging, maar dit voorstel kreeg geen kamermeerderheid, met name door de tegenstanders uit de PVdA. Er zijn ook zeker risico’s bij het inhuren van particuliere beveiliging. De PvdA en met hen ook anderen zijn voornamelijk bang dat er, ondanks de strenge screening, zogenaamde ‘cowboys’ aan boord komen. Daar mee worden mensen bedoeld, die eigenlijk puur op geweld uit zijn, ze houden dan dus geen rekening met mensenrechten, wat de mariniers wel doen. Nu, twee jaar later, wordt er opnieuw een wetsvoorstel gemaakt.

Mariniers aan boord van een transportschip
In het bovenstaande filmpje wordt meer uitgelegd over de taken van mariniers aan boord van een koopvaardijschip.
Oplossing
Maar uiteindelijk zal geen van deze ideeën de piraterij in Somalië oplossen. Als de missies nu op zouden houden, zouden er onmiddelijk weer succesvolle kapingen voorkomen. Hetzelfde geldt voor particuliere beveiliging: het helpt, maar het lost niet op. Ook kan het niet eeuwig zo door blijven gaan, missie Atalanta blijft maar worden verlengd. Waarom is dat? Omdat het nodig blijft. Wat kunnen we dan wel doen? Ja, dat is een goede vraag. Het probleem vindt zijn oorsprong in Somalië zelf, er is daar nog altijd een burgeroorlog gaande, de mensen zijn daar nog altijd arm en er heerst nog altijd honger. Dit komt allemaal door de rommelige regering. Zolang er geen werkende regering in Somalië de leiding heeft, zal dit probleem blijven bestaan. Wat wij daarvoor kunnen doen, is weer een andere vraag.
Deze spotprent vonden we goed bij Antipiraterij & Oplossingen passen. Een groot schip van de UN zegt: ‘Warning: we will fight piracy!’, waarop een Somalier antwoordt: ‘Start by fighting poverty.’ Want als ze niet arm waren geweest hoefden ze ook geen piraten te worden. Je ziet verder een kapot (vissers-)bootje, je ziet (chemisch) afval en delen van een skelet liggen. Deze dingen laten ook weer de armoede zien, die te maken heeft met het feit dat andere landen hun zeeën leeggevist hebben en er afval in gedumpt hebben.
Maak jouw eigen website met JouwWeb